Wat zijn de essentiële eisen voor verpakkingen?
Producenten en importeurs die verpakkingen op de Nederlandse markt brengen, zijn verantwoordelijk om ervoor te zorgen dat deze verpakkingen voldoen aan de zogenoemde essentiële eisen. De essentiële eisen komen uit de Europese richtlijn voor verpakkingen en verpakkingsafval. Ze zijn opgenomen in het Besluit beheer verpakkingen 2014.
De essentiële eisen gaan over de samenstelling en de aard van de verpakkingen, om het volume en het gewicht ervan zo gering mogelijk te laten zijn en de verpakkingen geschikt te maken voor hergebruik en terugwinning.
Essentiële eisen
Vervaardiging en samenstelling van de verpakking
- De verpakking is zo vervaardigd dat het volume en gewicht zo klein mogelijk zijn, maar voldoet aan functionele eisen op het gebied van veiligheid, hygiëne en aanvaardbaarheid voor het verpakte product.
- De verpakking is geschikt voor hergebruik, recycling of terugwinning van energie, hierbij is de milieu-impact minimaal.
- De verpakking is te verbranden en bevat daarom geen schadelijke of gevaarlijke stoffen. Lees voor meer informatie de KIDV-factsheet Zware metalen in verpakkingen.
Recycling van de verpakking (aan deze eisen moet gelijktijdig worden voldaan)
- Eigenschappen van de verpakking maken hergebruik of recycling van het verpakkingsmateriaal mogelijk.
- De verpakking moet kunnen worden verwerkt in overeenstemming met arbeidsvoorschriften.
- Als het verpakkingsmateriaal niet langer gebruikt wordt en dus afval is geworden moet deze voldoen aan eisen voor terugwinning.
Terugwinning van het verpakkingsmateriaal
- Een bepaald gewichtspercentage van het gebruikte verpakkingsmateriaal kan opnieuw gebruikt worden. Of de verpakking moet bij verbranding energie opleveren. Of de verpakking kan worden gecomposteerd, zodat de composteringsactiviteit niet wordt gehinderd.
- Biologisch afbreekbaar verpakkingsafval moet zodanig fysisch, chemisch, thermisch of biologisch afbreekbaar zijn dat het grootste deel van het resulterende compost uiteindelijk uiteenvalt in kooldioxide, biomassa en water. Lees voor meer informatie de KIDV-factsheets over biobased kunststof verpakkingen en biologisch afbreekbare kunststof verpakkingen.