SUP-richtlijn van kracht

Sinds 3 juli 2021 is de Single Use Plastics-richtlijn van kracht. De richtlijn moet bedrijven aanzetten om duurzame alternatieven voor single use kunststofproducten en single use kunststof verpakkingen te ontwikkelen.

Verbod

De volgende kunststofproducten voor eenmalig gebruik mogen sinds 3 juli 2021 niet meer worden verkocht: bestek, borden, roerstaafjes, rietjes (behalve als medisch hulpmiddel), wattenstaafjes (behalve als medisch hulpmiddel), ballonnenstokjes, voedsel- en drankverpakkingen van EPS waar direct uit gegeten of gedronken kan worden en producten van oxo-degradeerbare kunststoffen.

Markering

Sinds 3 juli 2021 moet op papieren en kartonnen drinkbekers en op verpakkingen van dames hygiëneproducten, vochtige doekjes en tabaksproducten met kunststof filters, duidelijk worden aangegeven:

  • hoe de gebruiker het product moet afdanken,
  • dat het product kunststof bevat en
  • wat de negatieve effecten van kunststofafval op het milieu zijn.

De icoontjes die voor de markeringen worden gebruikt, kunnen op de website van de Europese Commissie in de betreffende taal worden gedownload.

KIDV-beslisboom Single Use Plastics

Wilt u weten of uw verpakkingen onder de SUP-richtlijn vallen? Raadpleeg dan de KIDV-beslisboom Single Use Plastics.

KIDV-beslisboom Single Use Plastics
Achtergrondinformatie

Als onderdeel van de ‘European strategy for plastics in a circular economy’ (Plastic Strategy) heeft de Europese Commissie de Single Use Plastics-richtlijn opgesteld om de hoeveelheid kunststofafval in oceanen en zeeën terug te dringen. De maatregelen hebben onder meer betrekking op kunststof wegwerpplastics, waaronder ook verschillende verpakkingen. Er wordt geen onderscheid gemaakt tussen typen kunststof; de richtlijn is er zowel voor oil-based kunststoffen (zoals HDPE of PS) en biobased kunststoffen (zoals bio-PE of PLA).

SUP-richtlijn

Op 31 mei 2021 publiceerde de Europese Commissie richtsnoeren die een indicatie geven of een product wel of niet onder de SUP-richtlijn valt. Onder de richtlijn vallen: voedselverpakkingen en bekers tot 3 liter, bekers en verpakkingen van papier met een kunststof coating, producten van PHA, multipacks en portieverpakkingen. Producten van geregenereerde cellulose, zoals viscose, vallen niet onder SUP-wetgeving, omdat ze zijn gemaakt van natuurlijke polymeren die niet chemisch gewijzigd zijn.

Richtsnoeren SUP
Toekomstige maatregelen

In de komende jaren treden nog andere maatregelen uit de SUP-richtlijn in werking:

  • Vanaf 2024 moeten doppen en deksels vastzitten aan plastic flessen en drankverpakkingen, zodat ze automatisch worden ingeleverd voor recycling.
  • Vanaf 2025 moeten PET-flessen voor minstens 25 procent uit gerecyclede kunststoffen bestaan. In 2030 moet dit minstens 30 procent zijn.
  • In 2025 moet minimaal 77 procent van alle plastic drinkflessen tot drie liter worden ingezameld. In 2029 moet dit minimaal 90 procent zijn.
  • EU-landen worden verplicht om maatregelen te nemen om het verbruik te verminderen van bepaalde kunststoffen voor eenmalig gebruik waarvoor geen alternatief bestaat (drinkbekers, met inbegrip van doppen en deksels, en verpakkingen van bereide levensmiddelen voor onmiddellijke consumptie. De richtlijn vereist een ambitieuze en aanhoudende kwantitatieve consumptievermindering van deze producten tussen 2022 en 2026. Zie verder MR.
KIDV-webinar

Het KIDV hield op 23 maart 2021 een webinar over de SUP-richtlijn. U kunt de bijeenkomst hier terugluisteren.