Herziening EU-richtlijnen afval en verpakkingen

In mei 2018 stemde de Europese Commissie in met de herziening van zes richtlijnen over het beheer en de verwerking van afval. Twee van deze richtlijnen hebben betrekking op verpakkingen en verpakkingsafval: de Verpakkingsrichtlijn (2008/98/EG) en de Kaderrichtlijn afvalstoffen (94/62/EG).

Herziening Verpakkingsrichtlijn

Hogere recyclingdoelstellingen en een nieuw meetmoment

In de Verpakkingsrichtlijn zijn hogere recyclingdoelstellingen afgesproken. Voor verpakkingsafval geldt: gemiddeld 65 procent in 2025 en 70 procent in 2030, met variërende doelstellingen per verpakkingsstroom. Producenten moeten minimaal 80 procent van de kosten dragen om dit te realiseren. In 2021 wijzigde het meetmoment om de hoeveelheid gerecycled afval vast te stellen. Eerst werd het gewicht van het afval gemeten op het moment dat het afval bij de recycler werd aangeboden. In de nieuwe situatie wordt het volume gemeten dat overblijft na de laatste recyclingstap, oftewel de hoeveelheid verpakkingsafval die daadwerkelijk zal worden gerecycled.

Een andere doelstelling van deze richtlijn is om maatregelen van de lidstaten op het gebied van verpakkingen te harmoniseren. Verder onderzoekt de Europese Commissie hoe de essentiële eisen kunnen worden verscherpt. Scroll verder in deze tijdlijn (2022 – Herziening Essentiële Eisen) om hier meer over te lezen.

Herziening Kaderrichtlijn afvalstoffen

Uitgebreide producentenverantwoordelijkheid

De Kaderrichtlijn afvalstoffen schrijft voor dat producenten de financiële en organisatorische verantwoordelijkheid nemen voor preventie, inzameling en hergebruik van gebruikte verpakkingsmaterialen (producentenverantwoordelijkheid). De producentenverantwoordelijkheid wordt uitgebreid.

Verpakkingsrichtlijn Kaderrichtlijn afvalstoffen
Resultaten

Met een gemiddeld recyclingpercentage van 82 procent (2020) voldoet Nederland aan de wettelijke doelstelling van 70 procent en behoort ons land tot de koplopers in Europa.

Resultaten