Landelijk Afvalbeheerplan

Op 28 december 2017 trad het Landelijk afvalbeheerplan 2017-2029 in werking (LAP3). Hierin staan de regelingen voor de inzameling en verwerking van bedrijfsafval. LAP3 is in 2019 voor het eerst tussentijds gewijzigd en in 2021 voor de tweede keer. Deze wijzigingen zijn een gevolg van de herziening van de Kaderrichtlijn afvalstoffen, de aankomende Omgevingswet en ontwikkelingen in de transitie naar een circulaire economie. Het gewijzigde Landelijk afvalbeheerplan trad op 2 maart 2021 in werking.

Achtergrond

Het gescheiden inzamelen of nascheiden van verpakkingsafval is verplicht. In Nederlandse wetgeving wordt onderscheid gemaakt tussen huishoudelijk afval en bedrijfsafval. In de Wet Milieubeheer (artikel 10.21) is onder meer geregeld dat gemeenten verantwoordelijk zijn voor het (laten) inzamelen van het verpakkingsafval van huishoudens. Bedrijven zijn daarentegen zelf verantwoordelijk om de inzameling van hun afval te regelen. Het wettelijk uitgangspunt is dat zij hun verpakkingsafval moeten scheiden, tenzij dat redelijkerwijs niet van het bedrijf kan worden gevraagd. De eisen waaraan de inzameling moet voldoen, staan beschreven in het Landelijk Afvalbeheerplan.

In LAP3 staan 85 sectorplannen, waarin beleid voor verschillende afvalstromen is uitgewerkt, bijvoorbeeld:

Gescheiden ingezameld groenafval

Gescheiden ingezameld groente-, fruit- en tuinafval van huishoudens

Huishoudelijk restafval (inclusief grof)

KCA/KGA

Gescheiden ingezameld papier en karton

Restafval van bedrijven

Restafval van huishoudens

Verpakkingen algemeen

Verpakkingen van overige gevaarlijke stoffen

Verpakkingen van verf, lijm, kit of hars

De kern van ieder sectorplan is de ‘minimumstandaard’, die aangeeft hoe de afvalstof verwerkt moet worden. Dit zorgt ervoor dat afval niet laagwaardiger wordt verwerkt dan gewenst is. Als de minimumstandaard bijvoorbeeld recycling is, mag dat afval niet worden verbrand, omdat recycling hoogwaardiger is.

Wet Milieubeheer Landelijk Afvalbeheerplan (LAP3)

Bedrijfsafval KWD

Het verpakkingsafval dat vrijkomt in de kantoren-, winkel- en dienstensector (KWD) is bedrijfsafval. Dit wordt alleen gescheiden ingezameld of nagescheiden, vervolgens gesorteerd en gerecycled, wanneer bedrijven of instellingen hiervoor een contract hebben met hun afvalinzamelaar. Het restafval van de KWD-sector bestaat gemiddeld voor 36 procent uit PMD, wat vergelijkbaar is met huishoudelijk afval. Dit biedt kansen voor de recycling van deze grondstoffen. Zie verder in deze tijdlijn bij Programma VANG.