In lijn met de Europese aanpak heeft Nederland het Rijksbrede programma Circulaire Economie ontwikkeld. Dit programma (Nederland Circulair in 2050) werd in september 2016 gepubliceerd. Inmiddels zijn binnen dit programma een Grondstoffenakkoord gesloten, zogenoemde Transitieagenda’s én het Uitvoeringsprogramma Circulaire Economie 2019-2022 opgesteld.
In het Grondstoffenakkoord (januari 2017) staan afspraken om de Nederlandse economie te laten draaien op herbruikbare grondstoffen. Het akkoord is door 180 organisaties (overheid, bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties) ondertekend.
Er zijn transitieagenda’s opgesteld voor vijf sectoren/ketens (januari 2018). De transitieagenda’s voor Kunststoffen en Consumptiegoederen hebben ook betrekking op verpakkingen. De agenda Consumptiegoederen gaat zowel over producten met een korte omloopcyclus, zoals verpakkingen en wegwerpmaterialen, als producten met een langere omloopcyclus, zoals kleding en wasmachines. Volgens de agenda Kunststoffen zijn alle kunststof producten over ruim dertig jaar circulair. Ze hebben een kleine milieu footprint en zijn gemaakt van hernieuwbare kunststoffen van een gegarandeerde kwaliteit.
Met het Uitvoeringsprogramma Circulaire Economie 2019-2022 (februari 2019) geven het kabinet en de deelnemende partijen aan het Grondstoffenakkoord vorm aan de transitie naar een circulaire economie. Het bevat concrete acties en projecten, onder meer met als doel om de kringloop van kunststoffen te sluiten door slimmer en zuiniger met kunststoffen om te gaan en meer hernieuwbare grondstoffen in te zetten.
Nederland circulair in 2050 Grondstoffenakkoord Transitieagenda Kunststoffen Transitieagenda Consumptiegoederen Uitvoeringsprogramma Circulaire Economie