Plastic Pact NL

Op 21 februari 2019 ondertekenden meer dan zeventig partijen vrijwillig het Plastic Pact NL. Hierin spraken bedrijven, milieu- en maatschappelijke organisaties met het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (zie Kamerbrief) af om de kunststofketen te vereenvoudigen en te sluiten.

De doelen van het Plastic Pact NL zijn in het kort gezegd:

  • minder gebruik van plastic,
  • meer gebruik van recyclaat en
  • 100 procent recyclebaarheid in 2025.

Dit moet resulteren in 20 procent minder volume plastic (in kg) ten opzichte van het totale volume op de markt gebrachte producten (ten opzichte van het gebruik in 2017).

Een andere afspraak is dat alle eenmalige plastic producten en verpakkingen in 2025 een zo hoog mogelijk percentage gerecyclede plastics bevatten, met een minimaal gemiddelde van 35 procent per bedrijf. Daarnaast worden zoveel mogelijk duurzaam geproduceerde biobased plastics gebruikt om het gebruik van primair fossiele plastics te verminderen.

Zie ook de website van het Plastic Pact: meer met minder plastic.

Meer met minder plastic Plastic Pact Monitoring 2019

 

Tot de ondertekenaars behoren onder meer levensmiddelenbedrijven, supermarkten, festivals, cateraars, producenten en verpakkers. De afvalbedrijven die het Plastic Pact NL hebben ondertekend, moeten vooral voor voldoende sorteer- en (hoogwaardige) recyclingcapaciteit gaan zorgen.

Producenten en importeurs van verpakte producten moeten registreren in hoeverre hun verpakkingen recyclebaar zijn. De KIDV Recyclechecks worden specifiek genoemd als tool om dit te beoordelen.

Ook consumenten, zowel thuis, op het werk als onderweg, kunnen een bijdrage leveren aan betere sortering en recycling, door beter gescheiden afval aan te bieden aan de afvalinzamelaar. Deelnemers aan het Plastic Pact kunnen daarbij helpen door eenduidige communicatie over het gewenste scheidingsgedrag van de consument. Ze worden doorverwezen naar de Weggooiwijzer, die wordt uitgegeven door het KIDV.

KIDV Recyclechecks Weggooiwijzer

 

Er zijn binnen het Plastic Pact werkgroepen samengesteld om dilemma’s te bespreken, samenwerking in de (product)keten te bevorderen, juridische- en marktbelemmeringen te identificeren en inspiratie op te doen voor concrete vervolgacties, zoals bijvoorbeeld rond circulair ontwerp, vereenvoudiging in het gebruik van soorten plastics, de vermindering toegevoegde additieven en zeer zorgwekkende stoffen, hergebruik en logistiek, het beïnvloeden van consumenten (wegwerp) gedrag en/of de toepassing van recyclaat. Het KIDV biedt hier ondersteuning.